Teknisk SEO

Den store redirect guide

Redirects er en essentiel del af SEO. Det kommer til brug flere steder. Vi vil i denne guide se på, hvad de forskellige typer redirects gør, og hvornår du skal bruge de enkelte typer. Men hvad er redirects?

Hvad er en redirect?

En redirect er, når du videresender en bruger fra én siden til en anden. Det kan være, hvis du har slettet noget indhold, og du ikke ønsker, at man lander på en 404 side. De kan også bruges, hvis du ændrer i URL-strukturen på din hjemmeside, du skifter domæne, eller hvis du laver om på din hjemmeside, og du så vil vise noget midlertidigt indhold.

De to typer redirects og hvad de gør

Der findes to typer redirects. 301 redirect og 302 redirect.

301 redirect er en redirect, der skal anvendes, når den er permanent. Det kan eksempelvis være, at du har skiftet hjemmeside, og du vil sende brugeren videre fra www.gammelt-domæne.dk til www.nyt-domæne.dk . De kan også anvendes, når du eksempelvis har slettet en side på din hjemmeside, og derved vil undgå, at brugerne lander på en 404-side. Det kan også være, hvis du har fået oprettet SSL-beskyttelse, og derved vil redirecte fra http til HTTPS. *Det er desuden super vigtigt at gøre.

Når du laver en 301-redirect, vil den gamle side blive slettet fra Google’s indeksering, og derved blive erstattet med den nye.

302 redirect er en redirect, der skal anvendes, når det er midlertidigt. Det kan eksempelvis være, når du er ved at lave om på din hjemmeside, og du så vil sende de besøgende videre til en midlertidig hjemmeside, du har lavet. Du planlægger altså ikke, at brugerne altid skal lande på den midlertidige side, og det er derfor for en kortere periode.

Sådan påvirkes din SEO af redirects

Noget, der er vigtigt, når det kommer til seo, er naturligvis, hvor meget af din SEO, der ”overføres” ved redirects. Dette er et punkt, som der er stor diskussion om, og vi derfor ikke kan give et endegyldigt svar på.

Ved en 301-redirect overføres 90-99% af dit domænes SEO.

Simpel intro til at lave redirects – begynder

At lave redirects kan være en større omgang. Specielt såfremt du har med mange sider at gøre. Vi vil her give en intro til, hvordan det kan gøres, alt efter hvor omfattende det er.

Enkel redirect af hoveddomæne:

Har du opkøbt et domæne, og ønsker du at redirecte alle siderne indtil din nuværende forside, står du overfor en lettere omgang. Her skal laves en 301-redirect fra det opkøbte domæne til din forside.

Dette kan enten gøres direkte på dit webhotel eller via. FTP.

Gør du det via. dit webhotel, er der oftest en ”DNS”-service, hvor du kan pege den videre. Laver du redirect via. FTP, skal du finde ”.htaccess”-filen på dit gamle domæne.

Vi laver 301-redirect fra til ”www.firstseo.dk”.

Redirect 301 / http://www.firstseo.dk /

Vil du lave en 302-redirect, skriver du blot:

Redirect 302 / http://www.firstseo.dk /
Er dette for teknisk, kan du i stedet anvende nogle WordPress plugins (såfremt din hjemmeside er lavet i WordPress) .

Redirect eksempel

Eksempel på at lave en simpel redirect vha. et WordPress plugin

Her ses et eksempel på, hvor simpelt det kan gøres i WordPress.

 

Du kan også anvende 301-redirects, når..

Udover at anvende redirects, når du skifter domæne, har oprettet SSL eller slettet noget indhold, er der lidt andre steder, hvor det kan være nyttigt.

Har du eksempelvis en blog, der har været inaktiv over en længere periode, kan det blive nyttigt. Disse blogindlæg er måske forældet, og du vil nu skrive nogle nye og up to date blogindlæg.

Dette gør du i et nyt blogpost, og du redirecter derefter det gamle blogindlæg til det nye. Derved får du overført indekeringen fra det gamle til det nye, og du sikrer dig, at de besøgende lander på det nye og opdaterede blogindlæg.

Driver du en webshop, hvor et produkt er udgået, men I har et produkt, der minder om, kan I også her med fordel sende brugeren videre til det lignende produkt. Derved bliver bruger oplevelsen markant bedre, end hvis de blot bliver sendt til forsiden.

Det var alt om redirects. Denne guide er tiltænkt nybegynderen, der skal have sin første introduktion.